Život u boji i dnevna soba okupana suncem | Studio Jato

Izvor: daibau.rs

U savremenoj arhitektonskoj praksi, koja obiluje minimalističkim dizajnom, retki su oni projekti koji hrabro koriste boje, i stvaraju potpuno drugačije, živopisne prostore za život. Ovaj projekat Sare Dimitrijević i Studija Jato u stambeni prostor uvodi mnoštvo boja, koje stvaraju harmoničnu celinu i nesvakidašnje ambijente.

Nasuprot dnevne sobe nalazi se kuhinja sa trpezarijom, u kojoj se topli tonovi javljaju kao akcenat posebno dizajniranog trpezarijskog stola, kojem kontrastira monohromatska kuhinja izražajne geometrije i dizajna.

Kao potpuno neočekivani ambijent ovog prostora izdvaja se hodnik, koji u ovom enterijeru ne predstavlja samo prohodnu prostoriju između ostalih zona stana, već postaje sopstveni upečatljivi prostor u kome se smenjuju reflektivne i mat površine keramike i zidova smaragdno zelene boje. Korišćenjem keramike u dve nijanse na podovima i zidovima, izbrisane su granice horizontalnih i vertikalnih ravni.

U brisanju granica u prostoru, kao specifičnost ovog stana prepoznaje se posebna pažnja posvećena plafonima prostorija. Kako bi se izbegle granice u površinama i stvorili neprekidni dizajnerski elementi, i plafoni igraju značajnu ulogu u definisanju mikroambijenata prostora.

U prostor spavaće sobe uveden je detalj granitnih pločica u teraco dizajnu koje dele dve celine spavaće sobe i uvode prostor lavaboa i toaletnog stočića kao upečatljivog ambijenta kreiranog u skladu sa potrebama klijenata.

Tople boje i neuobičajene teksture ovog stana uvode novi stil u domaću i regionalnu praksu dizajna enterijera. U stanu koji, prema zatečenoj organizaciji, ima jednu od tipičnijih osnova kakve se mogu zateći u zgradama iz šezdesetih godina prošlog veka, hrabrim dizajnerskim potezima kreiran je upečatljiv stan koji postaje sopstveni mikrosvet.

Dnevna soba ovog stana definisana je toplim tonovima, koji se ogledaju u dizajnu zida prekrivenog patiniranim bronzanim ogledalima. Zidovi i plafon u narandžastoj boji stvaraju ušuškan i nežan ambijent u kome se smenjuju akcenti iz celog spektra toplih nijansi. Tako kao najsvetliji ambijent ove prostorije možemo uočiti žutu sofu, kojoj kontrastiraju bordo draperije i tekstilni elementi, dok se kao poseban akcenat koji povezuje prostore dnevne sobe i kuhinje sa trpezarijom pojavljuje monolitni stočić koji daje samo nagoveštaj geometrije i monohromatske igre koja će se nastaviti u kuhinji.

U povezivanju dnevne sobe i kuhinje i mekih tonova njihovih ambijenata, značajnu ulogu ima i Inch Styling parket, koji se pojavljuje kao podna obloga u oba prostora. Kao posebnu zanimljivost dizajna u dnevnoj sobi, Sara Dimitrijević naglašava štampane tapete na kojima se nalazi detalj enterijera Jože Plečnika. Tapete je štampao Big Print, a one u ovom projektu predstavljaju skriveni dragulj dnevne sobe.

Poigravanjem sa SAB Interiors keramikom, stvoren je razigrani prostor u kome centralnu ulogu ima crno-belo kuhinjsko ostrvo, čiji se dizajn povezuje sa podom i time stvara granicu prostora kuhinje. Prateći navike klijenata, u dizajn kuhinjskog ostrva uveden je i prostor za gajenje začinskog bilja, čime je dat prirodni akcenat prostoriji.

U prostoru kupatila kombinuju se detalji kvadratnih keramičkih pločica, upečatljivih boja i Night Light Company rasvete, koja uvodi još jedan geometrijski pravac u živopisni ambijent kupatila. Kao kontrast šarenim detaljima, Itim sanitarije, pločice i detalji dizajnirani su u monohromatskim nijansama.

Hrabrim potezima, posebno dizajniranim nameštajem i upečatljivom upotrebom keramičkih pločica na nekoliko načina, ovaj projekat Studija Jato pokazuje kako je i u tipičnim prostornim situacijama moguće napraviti potpunu transformaciju i učiniti ambijente nesvakidašnjim i potpuno personalizovanim. Projekat je nagrađen na 41. Salonu arhitekture u Beogradu.